SOPUUN IRANIN YDIN-OHJELMASTA


Iran ja ulkovallat pääsivät vihdoin sopuun Iranin ydinohjelmasta Genevessä sunnuntaina 24.11.2013. Ulkoministerit löysivät yhteisen sävelen erittäin voimakkaasta Israel-lobbyn painostuksesta huolimatta. 

Iranin ydinohjelmasta löytyi sopuratkaisu – Israel tyrmää sovinnon

Iranin ydinohjelmasta Genevessä ovat neuvotelleet Iranin, Yhdysvaltain, Kiinan, Venäjän, Britannian, Ranskan, Saksan ja EU:n edustajat (RT 24.11.2013).

Iran lupasi, ettei se enää laajenna uraanin rikastamisohjelmaansa ja myöntyi myös siihen, ettei maassa rikasteta uraania yli viisiprosenttiseksi puoleen vuoteen. Vastaavasti ulkovaltojen Irania vastaan asettamat talouspakotteet pitäisi nyt lieventyä (RT 24.11.2013).

Lisäksi Iran lupasi lisätä yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön kanssa ja sallia sen tarkkailijoille pääsyn kahteen ydinlaitokseensa. Muita ehtoja olivat esimerkiksi, että Iranin tulee luopua rakentamasta Arakin ydinreaktoria, purkaa laitteet, joita tarvitaan yli 5 %:in menevään uraaninrikastamiseen, rajoittaa sentrifugien käyttöä ja asennusta jne. Täältä voi lukea aiheeseen liittyvän uutisen kokonaisuudessaan: (RT 24.11.2013)

 

Israel ei hyväksy Iranin ydinohjelmasopua

”Viime yönä Genevessä ei saatu aikaan historiallista sopimusta, vaan tehtiin historiallinen virhe”, kommentoi Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sopimusta. Maan valtiovarainministeri lausui radiossa, että tuore sopimus ”ei millään tavalla sido Israelia, jolla on oikeus itsepuolustukseen”.

Pääministerin kanslian mielestä sopimus on huono Israelille ja edullinen Iranille. Kanslian mukaan maailmasta tuli tänään paljon vaarallisempi paikka, koska vaarallinen valtio sai ottaa merkittävän askeleen kohti ydinasetta ja sen omistamista (RT 24.11.2013).

 

Kommentit

Ensinnäkin yllä mainittuihin uutisiin nojautuen voidaan esittää, että Israel itse muodostaa vaaratekijän ydinaseineen Lähi-idässä sekä riskitekijän maailman rauhalle. Israelin hyökkäys Iraniin on mahdollista, millä tietysti olisivat laajat katastrofaaliset seuraukset.

Israelin iskut Iraniin voisivat olla hyvinkin mahdollisia, sillä Israel-lobbaajat yrittivät Saudien kanssa ja myös Amerikan Yhdysvalloissa torpedoida Iran-neuvottelut epäonnistumaan (Independent Televisionin Lähi-idän pääkirjeenvaihtaja Alan Hart ja Press TV 2013).

Israelin väitteet Iranin vaarallisuudesta ovat hölynpölyä. Israelin ydinaseiden varjossa elävä Iran ei ole hyökännyt minkään maan kimppuun 200 vuoteen, mutta sionistivaltio on aggressiivinen jatkuvasti. Sitä paitsi IAEA:n mukaan Iranilla ei ole ydinaseisiin tähtäävää ohjelmaa ja maan ydinenergia suuntautuu ainoastaan rauhanomaiseen käyttöön. Tämän asian ovat yhdessä todenneet myös Venäjä, Kiina, Iran ja myös USA:n tiedustelujärjestöt.

Tämä artikkeli toimii tavallaan tukena ja jatkona jo aikaisemmin julkaistulle kirjoitukselle ”Julkinen kirje Suomen hallinnolle Israelin luonteesta”. Siinä tarkasteltiin muun muassa Israelin asemaa kansainvälisessä politiikassa ja valtion vaikutusta valtioterroristisena funktiona Lähi-idässä.

Keskeisimpänä tavoitteena Israelin valtion perustamiselle on ollut voimakkaan sotilasvaltion luominen Lähi-itään. Pyrkimys on toteutunut ja tästä johtuen saamme jatkuvasti kuulla uutisia Israelin harjoittamasta julmuudesta palestiinalaisia ja muitakin naapureitaan kohtaan. Israelin valtio on todellakin luotu Israel-myönteisen eliitin kansainvälistä hegemoniaa varten.

Sionistinen valtio luotiin Palestiinaan siksi, että se on poliittisesti keskeisessä suhteessa Eurooppaan, Aasiaan ja Afrikkaan nähden. Siten Israel muodostaa myös sotilas-strategisen polttopisteen globaalia valta-asemaa ajatellen (Rami 1988).

Maailman muiden valtioiden ja Yhdistyneiden kansakuntien yhteistyöjärjestön tulisi olla huolissaan, sillä USA:n tuella hampaisiin saakka aseistettu ydinasevaltio Israel on vallanhimoisen, sotaisan, julman ja ahneen Israel-myönteisen oligarkian hallinnassa. Tämä on todellinen uhka maailman rauhalle.

 

Suositukset

Myös Suomen poliittisen johdon tulisi vaikuttaa seuraaviin tavoitteisiin:

Ensinnäkin tuomita voimakkaasti ja näkyvästi Israelin rikokset ihmisyyttä vastaan ja estää suomalaisia yrityksiä sekä organisaatioita tukemasta esim. yhteistyöllään Israelia ja sen laittomia siirtokuntia.

Tulisi pyrkiä murtamaan Israelin ja USA:n välinen pahan akseli. Samalla tulisi eliminoida Wall Streetin pankkiirien rikollinen toiminta. Sionistisen eliitin vaikutus USA:n keskuspankkiin (Federal Reserve) pitäisi saada purettua.

Vaikuttaa uuden kansainvälisen foorumin synnyttämiseen Yhdistyneiden kansakuntien tilalle. Tässä humanitaarisessa yhteistyöjärjestössä ei sallittaisi esimerkiksi USA:lle veto-oikeutta, jonka turvin voidaan suojella esimerkiksi Israelia sen tekemien rikoksien seuraamuksista.

 

Markku Juutinen

 

Lähteet

Rami, Ahmed (1988). Vad är Israel? Stockholm: Kultur förlag.

RT (24.11.2013). P5+1 and Iran agree landmark nuclear deal at Geneva talks

RT (24.11.2013). ‘Historic mistake’: Netanyahu says world is ’more dangerous place’ after Iran deal

Press TV (2013). Israel lobbying Congress for more anti-Iran sanctions

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s